Pravděpodobně si každý z nás jednou položí otázku, jaká by měla být jeho vysněná práce a co by měla splňovat, abychom se měli dobře. Zrovna tak každý z nás k této otázce přistupuje jinak, neboť jak se říká sto lidí, sto chutí, a každému zachutná od jiného kuchaře. Jak s tím souvisí stáž a proč jít zrovna touto cestou?

Proč zrovna stáž

V celém tom přesyceném spektru pracovních možností jsou povolání, která vyžadují i u juniorských pozic praxi. Situaci bych přirovnala třeba k právníkovi, který své řemeslo nemůže vykonávat bez absolvování vysoké školy. V mezinárodní korporaci je předpokladem ovládat cizí jazyk na výbornou. U webdesignérské práce počítejte s tím, že se zeptají na předešlé zkušenosti či reference než vás přivítají s otevřenou náručí. 

Pro firmu je totiž nezbytné

  • aby člověk na juniorské pozici fungoval samostatně,
  • zvládal plnit zadané úkoly,
  • rychle zapadl do pracovního tempa.


Obtížná situace nastane v momentu, kdy v ruce nemáte žádný výčet svých úspěšných projektů a o letité praxi si můžete nechat jen zdát. Jak začít a kráčet po boku všech profesionálů, kteří si světem webů ladně proplouvají? Z mého pohledu je nejlepší nastoupit na stáž a nechat se těmito profesionály mentorovat. Je to přirozená cesta, jak získat znalosti i dovednosti, pracovat na reálných projektech a v neposlední řadě možnost získat práci.

Jak získat stáž ve firmě

Zazářit na stage nebo na stáži?

Bez čeho se neobejdu

V první řadě potřebujete motivaci a vůli. V mém případě šlo o změnu oboru. UX design pro mě představoval krásné propojení práce s lidmi a analytiky, přičemž moje dosavadní zkušenosti zahrnovaly prvky obojího.  Nicméně důvodů může být hodně a vám jen stačí je překlopit do nutnosti konat. Silná motivace stážisty je dobrým základem pro získání stáže. Věřte, že otázku typu: „Proč zrovna webdesign?” uslyšíte na pohovoru jako první.

Jak v životě, tak i v tomto případě platí, že nic není zadarmo. Pokud chcete uspět, je potřeba máknout, ať už zkušenosti máte nebo ne. Jak psal Matěj ve svém článku, většina UX designérů jsou samouci a jejich práce se odvíjí jak od požadavků klienta, tak měnících se trendů a sebevzdělávání. Než požádáte o stáž, doporučuji číst a shromažďovat informace. Číst knihy, blogy, sledovat webdesignéry na Twitteru a dalších sociálních sítích. Když se stalo, že mi něco nedávalo smysl, nezahodila jsem to do kouta, googlila jsem nebo se šla zeptat někoho zkušenějšího. Mimo hard skills je webdesign, a především UX design, o lidech. Je tedy žádoucí nebát se hodně ptát.

Není nutné znát přesné pracovní postupy, ty se také designér od designéra liší. Je však výhodou vědět, co všechno může webdesignér řešit a jaký je jeho přínos. Například pro Liquid Design je důležité, aby měl stážista za sebou zkušenost s nějakým webem – s jeho tvorbou a správou. Může to být i web vytvořený ve Wordpressu, či projekt, na kterém se podílel. Co dosud využívám, jsou vědomosti získané z testování webů a aplikací. Slouží mi například při tvorbě customer journey. Výhodou jsou rovněž poznatky z psychologie – její studium, různé workshopy  v rámci osobního rozvoje, vlastní zkušenosti s jednáním s lidmi… V podstatě vše, co vám dá představu o tom, jak se lidé chovají. 

Stáž je pro mě to pravé

V momentu, kdy vím, že stáž je dalším krokem k vysněné práci, jak takovou stáž najdu? Možností je několik. Je ale dobré si napřed ujasnit – v jaké firmě chci pracovat. Každá stáž se může proměnit v juniorskou pozici a vše se odvíjí od toho, jak si vzájemně sednete a jak snadno se vám bude spolupracovat.

Aby ideální spolupráce nastala, vyjasněte si své požadavky:

  1. Chci pracovat ve velké firmě nebo v malé firmě?
  2. Chci nést zodpovědnost a být svým pánem v projektu nebo být součástí velkého týmu?
  3. Je mojí prioritou dobrý kolektiv?
  4. Jak dlouhou stáž zvládnu, kdy chci nastoupit a jak často chci ve firmě být?
  5. Jakým způsobem si zajistím přísun financí po dobu stáže?
  6. Kde – v jaké lokalitě chci pracovat?


Máte-li zodpovězeno, je čas hledat, kdo vám takovou stáž nabídne. Firmy často možnosti stáže uvádí na svém webu. Není však od věci oslovit i firmu, která pozice pro stážisty na webu nezveřejňuje. Stává se, že příjme stážistu na základě potenciálu, byť pozice nejsou vypsané. Štěstí přeje odvážným.

Nepracovní večer na stáži

Pokud najdete tu správnou partu, nebude vám v práci vadit i večeřet.

Připravím se na pohovor

Doporučuji sledovat profily vašich vysněných firem na sociálních sítích a prošmejdit jejich web dříve než je oslovíte, webdesignová studia se na něj budou při pohovoru ptát. Zajděte i na přednášku či workshop, pokud nějaké pořádají. Webdesignéry často potkáte na různých konferencích, mashupech či eventech typu RealUxCamp, kde se nabízí prostor pro diskuzi. 

Spousta firem také píše vlastní blog, ten vám poslouží jako zdroj informací o tom, co dělají, jejich know how. Můžete se přiučit něčemu novému, zjistíte s kým budete jednat, navíc každou firmu zájem potěší.

Způsob výběru stážistů je odlišný. V některých případech vám zadají k vypracování úkol ještě před osobním setkáním. Jinde vás pozvou na návštěvu a pohovor proběhne téměř v neformální rovině – taková byla i má poslední zkušenost. Mara s Matěm mi nabídli kafe a se zájmem si se mnou povídali o tom, co umím, co bych se chtěla naučit, proč jsem si vybrala UX design a proč jsem se rozhodla oslovit právě Liquid Design. Probrali jsme, co si vzájemně můžeme nabídnout a v závěru se mě zeptali na zpětnou vazbu. 

Za sebe mohu říci, že ve výsledku je nejdůležitější, jak si sednete osobně, což i pro Liquid Design bylo zásadní. A na to platí staré dobré být sám sebou, mít rád weby a lidi. :-)


Simona Matúšková
V Liquidu jsem začínala jako UX designérka a výzkumnice na stáži. Vždy jsem pracovala s lidmi a každou zkušenost s nimi se snažím ve své práci promítnout. Jsem zvídavý člověk, ráda čtu knihy, zajímám se o filosofii a lidské kultury. Volný čas vychutnávám procházkou v přírodě či ve společnosti přátel.